Na al die jaren is vegetarisch eten steeds meer gemeengoed geworden, met veel keuzes en zelfs vegan opties. En dat betekent dat ik nu soms in de supermarkt sta en de keuze amper kan overzien. En eerlijk is eerlijk, dan kies ik voor het doordeweekse maal vaak voor wat ik al ken. Daarvan weet ik hoe het smaakt en dat voelt best wel veilig.
De veilige optie
Er is veel wetenschappelijk onderzoek gedaan naar het maken van keuzes. Teveel keuzes leiden tot ‘keuzestress’ en dan gaan we voor de veilige optie. In het nieuwe pensioenstelsel komen er meer keuzes voor medewerkers in de pensioenregeling en voor het moment dat iemand met pensioen gaat. Er zijn ook pensioenregelingen die nu al veel keuzes kennen. Daar kunnen medewerkers kiezen of ze meer offensief, defensief of neutraal willen beleggen, of ze willen bijsparen in de pensioenregeling en hoeveel en hoe vaak ze dan willen bijsparen. Best interessante keuzes als we weten dat de pensioenregelingen, vanwege fiscale maatregelen en lagere rente, de afgelopen jaren steeds minder ruim zijn geworden. Het is verstandig om de eigen pensioensituatie te bekijken en keuzes te maken die passen bij de medewerker. Toch kiest het overgrote deel van de medewerkers voor de ‘default’-optie, zonder zelfs maar gekeken te hebben naar de mogelijkheden die de pensioenregeling biedt.
Nieuwe term: keuzebegeleiding
Zijn al deze keuzes dan voor niets? Het kost geld in de uitvoering om deze keuzes in stand te houden en als we er toch geen gebruik van maken, kunnen we deze keuzes net zo goed laten vervallen. In het nieuwe pensioenstelsel is de nieuwe term ‘keuzebegeleiding’ geïntroduceerd. Hiermee moeten pensioenuitvoerders niet alleen keuzes bieden, maar actief medewerkers begeleiden bij het maken van keuzes. Hiermee krijgt de keuze in de pensioenregeling meer waarde.
Soms denk ik in de supermarkt, wat zou het fijn zijn als ik van het hele vegetarische assortiment een heel klein beetje mocht proeven. Dan weet ik hoe het smaakt en kan ik beoordelen of ik het wel of niet wil kopen. En hopelijk word ik dan verrast met nieuwe smaken en mogelijkheden. Eigenlijk zou je je keuzes in de pensioenregeling ook moeten serveren als ‘pensioenproeverij’. Proef in een digitale omgeving bij de verschillende keuzes wat voor uitwerking ze hebben voor je financiële situatie. Past het bij je of moet het een beetje anders? Stel je keuze bij en maak een actieve keuze. Zo’n aanpak smaakt toch naar meer?
Auteur: Vandena van der Meer, partner bij Montae en partners