Wat is passend werk? Een antwoord op deze vraag vinden we in het Burgerlijk Wetboek: passende arbeid is alle arbeid die voor de krachten en bekwaamheden van de werknemer is berekend, tenzij aanvaarding om redenen van lichamelijke, geestelijke of sociale aard niet van hem kan worden gevergd.
Terugkeren in het arbeidsproces
Het doel van de passende arbeid is natuurlijk om de werknemer zo snel mogelijk in het arbeidsproces te laten terugkeren. Maar dat moet wel op een verantwoorde wijze plaatsvinden. Het is daarom meestal de bedrijfsarts of de arbodienst die beoordeelt of de werkzaamheden passend zijn voor de werknemer. Wanneer de werkgever of de werknemer het niet eens zijn met de conclusie van de bedrijfsarts, kan het UWV uitkomst bieden met het deskundigenoordeel.
Deugdelijke grond voor weigering
Tijdens ziekte en re-integratie kunnen emoties hoog oplopen. Het komt regelmatig voor dat een werknemer vindt dat de aangeboden werkzaamheden helemaal niet passend zijn voor zijn situatie.
Een werknemer die weigert om passend werk te verrichten, moet daarvoor een deugdelijke grond hebben. Heeft hij die deugdelijke grond niet en gaat hij toch niet aan de slag, dan verliest hij zijn recht op loondoorbetaling. Wanneer een werknemer ervan overtuigd is dat de werkzaamheden echt niet passend zijn, kan hij zoals gezegd een deskundigenoordeel aanvragen bij het UWV.
Ook een werkgever heeft verplichtingen in deze situatie. Wanneer een werknemer zonder deugdelijke grond weigert om passende werkzaamheden uit te voeren, moet je als werkgever maatregelen nemen. Bijvoorbeeld aanspreken op gedrag, ee deskundigenoordeel aanvragen of (dreigen met) inhouding loon en uiteindelijk ontslag. Benut de werkgever deze sanctiemogelijkheden niet, dan heeft een gang naar de rechter vaak geen nut.
Meer weten?
Op SalarisNet leest u verschillende voorbeelden uit de praktijk en rechtspraak die u een goed beeld geven over de (on)mogelijkheden rondom passend werk.
Lees het volledige artikel hier