Op 1 juli 2020 is een nieuwe wet in werking getreden: de Wet Invoering Extra Geboorteverlof (WIEG). Hierdoor kunnen partners van mensen die een baby krijgen nu 5 dagen tegen 100% doorbetaling verlof opnemen en 5 weken tegen 70%. De invoering van de WIEG is een grote doorbraak, want tot voor kort bungelde Nederland met 2 dagen partnerverlof onder aan de internationale ranglijsten. Toch nemen nog niet alle partners het uitgebreide verlof op en is er volgens Emma Lok van WOMEN Inc. meer winst te behalen, ook voor werkgevers.
Mini masterclass over de WIEG
Lok, Directeur Strategie & Communicatie bij WOMEN Inc., licht de WIEG toe in een mini masterclass tijdens de Personeel & Salaris Vakdag 2021: 'Het combineren van de zorg voor kinderen en werk is voor veel mensen een uitdaging waar ze dagelijks mee te maken hebben. Tussen vrouwen en mannen is er op dit vlak nog veel ongelijkheid, doordat vrouwen veel vaker minder gaan werken na de komst van een kind dan mannen. Die ongelijkheid begint al bij de geboorte van het kind, waarbij mensen die bevallen een stuk langer verlof hebben dan hun partners en zij nog niet altijd het beschikbare verlof opnemen. Door ouderschap op de werkvloer te zien als iets van zowel vrouwen als mannen, creëren we een gelijk speelveld waarin carrièrekansen gelijk zijn, net als de kans om tijd door te brengen met kinderen.'
Ouderschap en werk
Partnerverlof is een belangrijk middel om een gezonde balans tussen ouderschap en werk te faciliteren. Maar voelen werknemers zich binnen de bestaande bedrijfscultuur wel vrij om het partnerverlof helemaal op te nemen? En hebben werknemers financieel de ruimte om 30% salaris in te leveren? Uit eerder onderzoek kwam naar voren dat partners meer gebruik zouden maken van het partnerverlof bij 100% betaling in plaats van de huidige 70%. Minder dan de helft van de werkgevers uit het onderzoek betaalt het partnerverlof volledig door. Daarbij staat een derde van de werkgevers zelfs negatief tegenover het langere partnerverlof. Kortom, verandering vanuit werkgevers is hard nodig!
Partnerverlof loont
Een negatieve houding van de werkgever is voor iedereen nadelig, want werknemers nemen daardoor minder partnerverlof op terwijl het voor werkgevers zelf ook winst oplevert: denk aan minder verloop, hogere productiviteit en hogere loyaliteit van medewerkers. Maar ook: meer vrouwen in (de top van) de organisatie en de mogelijkheid om een aantrekkelijke werkgever te zijn voor nieuwe talenten. Het loont, kortom, voor de werkgever om zich te verdiepen in de WIEG en in de mogelijkheid om het partnerverlof aan te vullen tot 100%. Weten hoe? Emma Lok, Directeur Strategie & Communicatie bij WOMEN Inc., vertelt op de Personeel & Salaris Vakdag wat je als werkgever kan doen aan de hand van cases uit de praktijk van Coca-Cola en Maison Kelder.